Annas kokvrå, god mat på en billig budget

Det har skett!

Jag har köpt halvfabrikat! Skäms på mig... Förra månaden när det var för mycket månad kvar för pengarna stod jag och velade med ett paket laxfileér i handen. I frysboxen bredvid låg laxpanetter för tio kronor paketet... Så de åkte ner i kundvagnen. För att vara ärlig var de faktiskt helt okej! Det blev en couscous-sallad och fetacremé till, mycket gott och enkelt.

Passa på att köpa bladersilja till couscous-salladen, för 2 spänn får man ett ganska rejält knippe! Passar till tomatsåser, köttfärsrätter...

Fetacremé: Mixa en burk cremé fraiche med ett paket smulad arla apetina. Salta och peppra.
Couscous-sallad: Koka upp 5 dl vatten med en grönsaksbuljong. Häll i 3dl cous-cous och koka på svag värme i 12 min (rör om då och då med en gaffel). Skiva tomater i fjärdedelar. Skiva en rödlök tunt. Skiva och skölj ca 5cm av en purjolök. Hacka ett knippe bladpersilja. Öppna och skölj en burk kikärtor. Blanda allt i en bunke. ringla över olivolja, en skvätt vinäger och salt och peppar. Tillsätt den avsvalnade bulgurn (allt kanske inte behövs, ta i så mycket så att du tycker det är lagom). Blanda och servera!

Kostnad: ca 30 kr


Helgmiddag

 

Nu var det ett tag sen jag skrev så jag bjuder på en hel trerätters! En billig sådan dessutom. Den lagades förra helgen. Ikväll kommer en till om ni har tur, för Oscars mamma fyller år och vi ska precis ställa oss i köket...

 

Förrätt: Köpta crustader (rostade i ugn ett par minuter) med hemgjord champinjonstuvning, samma som är på DESSA mackor. Kostnad: ca 17 kr/portion

 

 

Varmrätt: Potatisklyftor, kall örtsås, sallad och cordon bleu-schnitzlar gjorda av lövbiff. Banka ut lövbiffskivorna lätt, lägg några skivor ost och en skiva skina på ena halvan. Vik ihop och tryck till kanterna. Doppa sedan i mjöl, pensla med ägg och doppa i ströbröd blandat med lite salt, svartpeppar och grillkrydda. Stek några minuter på varje sida. Servera med potatisklyftor, kall sås, sallad och en citronklyfta. Kostnad för hela maträtten: ca. 30 kr per portion (kolla efter specialerbjudanden på lövbiff)


Efterrätt: En hallon-remake på DENNA efterrätt, blev ännu smarrigare är blåbärsvarianten!

 


Kokbokstips!

Just nu står en potatisgratäng med örter och kassler i inne i ugnen, recept på den kommer imorgon. Idag tänkte jag tipsa om en bra kokbok som finns på bokrean: Tinas kök. Lätta och vardagslyxiga rätter och en hel del som kan passa lite tunnare plånböcker också. Finna bland annat HÄR på Adlibris för 75 kr.

 


Pastamoff

Det blev liiiite improviserad bolognese, men bra ändå! Det fanns t.ex. ingen rotselleri i affären, så det fick bli blekselleri istället. Kan tyckas onödigt att ha recept på denna, men ibland glömmer man bort det enkla (goda!). Nu är både jag och Oscar proppmätta av all pasta...

 

Pasta Bolognese
4 portioner/matlådor


koka spagetthi för 4 personer

400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 stor morot
2 stjälkar blekselleri
1 tomat
1 burk krossade tomater
vatten
1 köttbuljongtärning
1 pkt bacon
en skvätt rött vin (om du har det hemma)
några matskedar slotts delikatesskryddade tomatpuré
socker
svartpeppar
basilika
ev. lite salt
riven ost/parmesanost


Skala vitlök och gul lök. Finhacka dem båda.  Tvätta moroten och riv den fint. Strimla sellerin fint. Skär tomaten i tärningar. Hetta upp olja i en traktörpanna eller en gryta, fräs vitlöken och löken några minuter. Släng i tomaterna och blekselllerin, fräs några minuter. Lägg i köttfärsen och sedan baconet och fräs tills färsen är genomstekt. Rör ner morötterna. Häll på de krossade tomaterna, fyll burken med vatten och häll i det i färsen. Ha i tomatpurén, ca 3-4 msk. Smula i buljongtärningen, strö över socker (1-2 tsk ungefär), krydda med mycket svartpeppar och några nypor basilika, eventuellt lite salt. Slå på en skvätt rödvin om det finns hemma, annars kan en skvätt vinäger också fungera. Koka upp under lock och smaka av, tillsätt mer kryddor om det behövs. Koka sedan utan lock så att såsen reduceras och tjocknar.


Servera spaghetti och såsen med riven ost över.


Kostnad: 26 kr/portion
Tips: I all tomatbaserad mat/såser så är det bra att ha i någon nypa socker. Det neutraliserar syran i tomaterna och ger en fylligare smak.


Helg hemma

Har tillbringat helgen i Torshälla och Sthlm, vilket inneburit att jag ätit hemma hos Oscar och ute på restaurang. Ingen matlagning så långt ögat har skådat... Men nu är det skärpning! Igår tog vi le grand tour till Willys och nu är både kyl och frys (över)fyllda! Ikväll blir det en riktig Pasta Bolognese. Recept kommer så fort den är lagad senare ikväll. Så länge bjussar jag på en bild av mina kockutövanden i unga år...

 


Varit laaaat med matlagningen...

...senaste veckan, av diverse anledningar. Och just nu ekar kylskåpet förödande tomt, så imorgon är det dags för ännu en sväng till Willys.


Eftersom matlagningen legat lite i lä så får ni ett recept på supergod varm choklad istället - vintern verkar ju vilja stanna ett tag till. Chokladpelletsen till receptet brukar finnas i välsorterade matbutiker. Det går dock exakt lika bra att byta ut dem mot någon god mörkare choklad eller vanlig mörk blockchoklad som man hackar i mindre bitar.


Varm choklad som på café, 2 stora latteglas/koppar

3-4 stora skedar chokladpellets/chokladhack
Flytande grädde
Mjölk
Vispad grädde


Värm upp mjölken. Lägg chokladen i glaset och häll på flytande grädde så att det täcker chokladen. Kör i mikro ca 30 sek-1 min och rör sedan runt med en sked så att chokladen smälter och det blir en "chokladröra". Håll koll i mikron så att grädden inte kokar över! Tillsätt sedan den varma mjölken och rör runt ordentligt så att allt blandas. Toppa med lite vispad grädde och pudra över lite kakao. Sätt i ett sugrör och servera!


RSS 2.0