Annas kokvrå, god mat på en billig budget

Äppeltartletter

Kladdkaka med daimgrädde och frukt, äppeltartletter och nydoppade ckokladbiskvier (klicka på bilderna för större format)

I helgen fyllde jag hela 21 år och bjöd hem släkten på födelsedagsfika. Fick massa fina presenter (tack så mycket!) och fikade i två omgångar, först med pappas sida av släkten och sedan med min mammas, i min lilla lägenhet.


Jag hade gjort kladdkakstårta och chokladbiskvier. Planderade även att göra blåbärsgrottor, men Eldorados blåbärssylt var så rinning att jag nästan trodde att jag råkat köpa blåbärssaft på burk eller något! Så det blev istället improviserade Äppeltartletter - mycket, mycket goda! Lättare att göra än vad det kanske verkar som också - min utbildning till trots är jag tydligen inte så duktig vad det gäller att fatta mig kort...

 

Äppeltartletter, ca 14 st

Deg:
150 g rumsvarmt smör eller margarin 
1 dl socker 
2 2/3 dl vetemjöl 
1 dl havregryn med fiber 
eventuellt lite vatten


Fyllning:
220 g mandelmassa
2,5 msk mjölk eller grädde
Några droppar citronsaft
Vaniljsocker efter smak, några teskedar ca.

Topping:
4 gröna, syrliga äpplen
0, 75 dl strösocker
5 msk vatten (ev mer)
kanel
Potatismjöl+vatten


Rör ihop ingredienserna till degen. Forma till en rulle, lätt i en plastpåse eller platstfolie i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj bakformar av aluminium med lite smör. Ta fram degen , skär i bitar, platta till och tryck ut i formarna. Grädda i ugnen ca 10-13 minuter, låt svalna.

Riv mandelmassa på rivjärnets grövsta sida. Rör ut mjölken, lite i taget, tills fyllningen har en tjock krämig konstistens. Tillsätt några droppar citronsaft (det ska inte smaka citron, bara bryta sötman lite grann). Smaka av med vaniljsocker tills du tycker att det är lagom med vaniljsmak. Spritsa eller bred ut lite fyllning i varje form med degbotten.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena mycket tunt. Lägg socker och lite vatten (precis så att det löses upp) i en stekpanna, koka upp på hög värme tills det börjar karamelliseras lätt. Lägg i äppelklyftorna och koka tills de är varma (tillsätt ev mer vatten under tiden om det bevövs). Rör ner kanel efter smak. Tag sedan pannan från värmen och tillsätt ca en msk potatismjöl utrört i lite vatten i en fin stråle, lite i taget. Rör runt, koka upp igen, ta bort när första bubban syns och det har bildats en ganska rinnig gelé av sockervattnet. Lägg upp äppelskivorna med kanelgelen på formarna. Kan förvaras kallt. Bra utflyktsfika!





Cesarwraps för utflykten!

Blev lite senare än tänkt, på grund utav en spontanutgån i onsdags, men här kommer i alla fall det ulovade receptet på ceasarwraps. För några veckor sedan åt vi ceasarsallad som såg ut såhär:

När vi skulle handla senast ville Oscar äta ceasarsallad igen eftersom den var så awesome (om man får säga't själv!). Jag tyckte det blev lite tjatigt och kom därför med förslaget ceasarwraps. En sådan ser ut såhär:

I princip är det samma saker i de båda rätterna, förutom att jag skippar brödkrutongerna i wrapsen och istället gör kycklingen knaprig, med en panering som får smak av lite ost. I wrapsen slängde jag också i lite rödlök, vilket inte ingår i en traditionell cesarsallad.

 

Ceasarkyckling-wraps

ca 4 wraps


ca 450 g Kycklinglårfiléer
1 pkt bacon
Lagrad ost i flagor (finns i osthyllan på Willys)
0,5-1 huvud romansallad
En liten rödlök
4 st Orientbageriets stora pitabröd
Ceasardressing på flaska

Panering: Mjöl
Ströbröd
1 ägg
Lite av ostflagorna, rivna.
Salt 

Ta av blad från romansalladen. Skölj dem. Skiva rödlök fint. Gör sedan kycklingen: Doppa tinade filéer i mjöl, pensla sedan med ett uppvispat ägg. Blanda ihop ströbröd, ost och salt på ett fat och rulla de penslade filéerna i paneringen. Stek på medelhög värme i olja tills de är gyllenbruna och genomstekta. Torka ur pannan ordentligt med ett hushållspapper (skölj ej, då kan den bli konkav!). Klipp bacon i småp strimlor och stek tills de är knapriga. Låt ligga på hushållspapper ett tag. 

Lägg ihop wrapsen: Lägg 2-3 stora romansalladblad på ett pitabröd. Lägg över 3-4 panerade kycklingfiléer, lite knaperstekt bacon, ostflagor och rödlök. Ringla över ceasardressing och vik ihop till en wraps. Smakar allra bäst på en filt på grönt gräs i solskenet!


Kostnad per wraps: 23 kr

Om några dagar framöver kan ni se fram emot ett gäng bakrecept. Jag har nämligen stått hela kvällen i köket och gjort chokladbiskvier, kladdkaketårta med daimgrädde och hallon och små äppelterteletter till min födelsedag imorgon. Stay tuned!


Soon to come och jordgubbstips!

Nu var det ett tag sedan jag la upp något recept, mestadels eftersom jag tycker att jag inte gjort något "bloggvärdigt". Oscar blir galen när vi ska göra matinköpslistor - vill han ha köttbullar och makaroner måste jag alltid tvista till det lite, typ grekiska köttbullar, mozarellagratinerad makaronigratäng o.s.v. "så att det ska passa i bloggen"!


I alla fall, jag har några recept på lager som jag tänkte slänga upp ikväll. Bland annat ceasarwraps, hur låter det? Perfekt utflyktsmat nu när det äntligen börjar bli vår.

På tal om vår - nu börjar jordgubbarna dyka upp i affäerna och i torgstånden. Ni kan få ett enkelt tips på hur man får dem att smaka allra bäst. Skölj alltid jordgubbarna INNAN ni snoppar (tar bort det gröna fästet) på dem. Snoppar man dem först och sedan sköljer blir det osmos = vattniga jordgubbar

 

V hörs ikväll!


RSS 2.0