Annas kokvrå, god mat på en billig budget

Pastamoff

Det blev liiiite improviserad bolognese, men bra ändå! Det fanns t.ex. ingen rotselleri i affären, så det fick bli blekselleri istället. Kan tyckas onödigt att ha recept på denna, men ibland glömmer man bort det enkla (goda!). Nu är både jag och Oscar proppmätta av all pasta...

 

Pasta Bolognese
4 portioner/matlådor


koka spagetthi för 4 personer

400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 stor morot
2 stjälkar blekselleri
1 tomat
1 burk krossade tomater
vatten
1 köttbuljongtärning
1 pkt bacon
en skvätt rött vin (om du har det hemma)
några matskedar slotts delikatesskryddade tomatpuré
socker
svartpeppar
basilika
ev. lite salt
riven ost/parmesanost


Skala vitlök och gul lök. Finhacka dem båda.  Tvätta moroten och riv den fint. Strimla sellerin fint. Skär tomaten i tärningar. Hetta upp olja i en traktörpanna eller en gryta, fräs vitlöken och löken några minuter. Släng i tomaterna och blekselllerin, fräs några minuter. Lägg i köttfärsen och sedan baconet och fräs tills färsen är genomstekt. Rör ner morötterna. Häll på de krossade tomaterna, fyll burken med vatten och häll i det i färsen. Ha i tomatpurén, ca 3-4 msk. Smula i buljongtärningen, strö över socker (1-2 tsk ungefär), krydda med mycket svartpeppar och några nypor basilika, eventuellt lite salt. Slå på en skvätt rödvin om det finns hemma, annars kan en skvätt vinäger också fungera. Koka upp under lock och smaka av, tillsätt mer kryddor om det behövs. Koka sedan utan lock så att såsen reduceras och tjocknar.


Servera spaghetti och såsen med riven ost över.


Kostnad: 26 kr/portion
Tips: I all tomatbaserad mat/såser så är det bra att ha i någon nypa socker. Det neutraliserar syran i tomaterna och ger en fylligare smak.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0