Annas kokvrå, god mat på en billig budget

Ibland får man väl flåda lite

Slänger in gårdagens middag nu; fläskfilé med charlottenlök- och spenatfyllning, ädelostsås och potatisklyftor. Låter kanske inte som någon studentmat, men hittar man 800 g fläskfilé för 35 spänn och billig ädelost med kort datum så är det (nästan) det!

För 4 port/matlådor:

800 g fläskfilé
150-200 g fryst bladspenat
3 charlottenlökar
1 pkt bacon
några skedar turkisk yogurth eller cremé fraiche
salt
svartpeppar



Såsen:
2,5 dl mellangrädde
140 g kvibille ädelost
en skvätt soya
svartpeppar
en halv kycklingbuljongtärning


Sätt ugnen på 200 grader. Putsa filén från senor och synligt fett. Krydda med svartpeppar och salt, bryn hela filén i smör i en stekpanna några minuter, bara så att den får en stekyta, ta den sedan ur pannan och lägg i en ugnsform. Skala och skiva charlottenlöken. Fräs den i smör eller olja och häll på spenaten. Låt fräsa ihop tills spenaten tinat (tillsätt ev liiiite vatten om det behövs). Klicka i yogurth/creme fraiche, krydda med salt och peppar. Låt puttra ihop och tillsätt mer kryddor om det behövs, ta av från värmen. Skär ett snitt i filén och fyll den med spenatröran, kläm ihop med tandpetare om det behövs och vira sedan baconet runt om filén. Skjutsa in i ugnen tillsammans med en plåt potatisklyftor, 30-35 minuter. Ställ plåten med klyftorna underst.

 

Gör såsen under tiden: Värm grädden i en kastrull (på medelhög värme). Smula i osten och häll i en liten skvätt soya. Rör runt tills osten smält. Krydda med svartpeppar och smula i buljongtärningen och rör ut den. Red av såsen med Maizena eller med en redning av några tsk vetemjöl och en skvätt mjölk, låt koka upp.

 

Servera med någon god sallad. jag hade färska frästa champinjoner med lite salt, soja och persilja till. Tyvärr dog kamerajäkeln innan jag hann ta kort på maten... 
Kostnad: Förmodligen way to high. Det var fredag och jag gav fanken it' för en gångs skull... Men skulle tippa på en 30-40 pix/ portion kanske?

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: luie

älskar din blogg. keep it up karlsson :)

2010-02-07 @ 22:16:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0