Annas kokvrå, god mat på en billig budget

Kyckling med våriga smaker!

Idag har är jag lite seg efter gårdagens bravader, så det blir pizza framåt kvällen. Igår gjorde jag dock mat som fick fyra tummar upp av de två matgästerna. Här kommer receptet på den. 


Rotfrukter är både billigt och gott, perfekt studentmat med andra ord.

 

Citronkyckling med rostade rotsaker
4 portioner/matlådor


3 st mörade kycklingbröstfiléer
2,5 dl matlagningsgrädde
en klick grekisk yogurth
en halv citron
1,5 tsk timjan eller rosmarin, det man gillar bäst
1 tsk herbes de provence
0,5  tsk socker
en halv kycklingbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

2 morötter
3-4 palsternackor
7-12 potatisar
1 gul lök
olivolja
rosmarin
lite salt och peppar
socker


Sätt ugnen på 220 grader. Börja med rotsakerna: skär alla rotsaker och löken i klyftor/stänger. Läg allt utom löken i en plastpåse. Häll över lite olivolja och alla kryddor. Skaka påsen och se till så att allt blandas runt ordentligt. Häll ut rotsakerna på en bakpappersklädd ugnsplåt och lägg dit löken. Strö över liiiiite socker och några droppar balsamvinäger om du har. Persilja är också gott till. Sätt in i mitten av ugnen 40 minuter.


Kycklingen: Skär filéerna i tre-fyra bitar vardera. Krydda med salt, peppar och ev lite grillkrydda. Stek tills de är färdiga. Skala och hacka vitlöken fint. Häll lite olja i en gryta/kastrull , hetta upp och fräs vitlöken i den en stund. Sänk värmen och häll över grädden och en klick yogurth. Smula i buljontärningen och ha i alla kryddorna och örterna. Rulla citronen mot köksbänken, dela den och pressa i citronsaften från halva citronen. Smaka av, tillsätt lite mer citron eller lite socker för att dämpa surheten om det behövs. Lägg i kycklingen i såsen och låt puttra en stund, ca fem minuter. Servera ihop med rotsakerna.

 

Kostnad: ca 20 kr per portion (om du lyckas hitta billiga kycklingfiléer)

Tyvärr glömde jag helt bort att ta kort igår...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0