Annas kokvrå, god mat på en billig budget

American-style kycklingburgare

Om man kollar på mina matbilder är det lätt att få för sig att jag äter potatisklyftor till allt. That is not the case, vill jag bara förtydliga innan ni får bild plus recept på kycklingburgare - med potatisklyftor till...


Ädelostsåsen som jag gjorde med en krydda (köpt på marknad) funkar lika bra att göra med smulad ädelost. Annars finns det en färdig dressing som är jättegod, Chunky blue cheese från Ken's stekhouse.

 

Kycklingburgare med ädelostsås, BBQ-sås och bacon

Börja med att sätta in en plåt potatisklyftor på 225 grader i ugnen (25-30 min), fixa sedan grönsaker och ädelostsåsen. Skiva lök i tunna ringar, tomater i tunna skivor. Skölj salladsblad. Till såsen rörs cremé fraiche ihop med blue cheese-krydda (eller smulad ädelost). Ställ såsen kallt så länge.

Dela kycklingfiléer på mitten längs långsidan (så att det blir tunnare skivor) om de är tillräckligt tjocka. Krydda med salt, svartpeppar, lite basilika och paprikakrydda. Stek i smör på hög värme tills de fått fin stekyta, sänk värmen och stek tills de är genomstekta. Lägg på en skiva ost på varje filé och låt den smälta, ta sedan filéerna ur pannan. Torka hastigt ur pannan med lite hushållspapper och stek bacon ganska knaprigt. Rosta så många skivor som behövs av något gott bröd. 

Lägg ihop burgaren: En skiva bröd, bre på (myyycket) ädelostdressing och lägg på salladsblad. Lägg på kycklingen och häll lite BBQ-sås (Felix har en god) över och lägg sedan på lök, tomatskivor och bacon och en till skiva bröd överst. Servera med potatisklyftorna, kanske lite COLESLAW, och extra blue cheese-dressing på sidan om.


Kostnad: ca 40 kr/portion



Mer sallad åt folket...

Vitkål är sjukt billigt och de andra ingredienserna i denna sallad är inte alls dyra de heller (är dessutom sådant man brukar ha stående i kylen redan). 


Coleslaw

5-6 portioner

1/3 (1 kg) vitkålshuvud
2 morötter
ca 2-2,5 dl gräddfil
ca 7-10 msk majonäs
salt
lite svartpeppar
2-3 tsk senap orginal
2-3 tsk socker

Strimla vitkålen tunt med kniv. Riv den inte på rivjärn bara, det blir alldeles för finrivet och blött. Morötterna däremot, de ska rivas på rivjärnets grövsta sida. Blanda ihop vitkålen och morötterna i en stor skål/bunke. Rör i gräddfil, majonäs, kryddor, senap och socker. Smaka av, tillsätt ingredienser tills du är nöjd med smaken. Det här receptet är väldigt ungefärligt... Täck bunken med ett lock/plastfolie/påse och låt stå och dra i kylen över natten. 

Sockret i denna coleslaw ger en rundare och fylligare smak. Vissa envisas med att ha i ananas, äpplen eller liknande för att få lite sötma i salladen. Smaksak, jag gillar't inte. Rödlök kan dock vara smaskigt om man vill ha lite mera sting.

Tid: Det tar max en halvtimme att fixa ihop coleslawen + en natt i kylskåp innan den är klar.
Servera till: Passar utmärkt till pizza och hamburgare eller till allt grillat. Salladen håller sig rätt länge i kylen om man förvarar den i en burk med lock, så den fungerar som sallad till middagsmaten ett par dagar.
Kostnad:ca 25 kr för hela salladen.


By request...

... från Lou och Emilia, kommer recept på världens enklaste kinamat. Går snabbt att slänga ihop en vanlig tisdag före träningen, efter träningen, efter en sen kvälls pluggande, som fredagsmys, som... Ni fattar. Att jag fösöker vara lite orginell och inte bara skriva supergott och väldigt lättlagat hela tiden, alltså. Nåja, recept! Enjoy - när ni vill.


Kyckling med cashewnötter

3-4 portioner/matlådor

ca 400 g kycklingfileér
1 burk bambuskott
färska champinjoner
1 tomat
1 stor gul lök
1 röd paprika

lika delar ostronsås och fisksås, ca 5 msk av varje
soya
Saft från 1/2 lime
1/2-1 tsk socker
150-200 g naturella cashewnötter


Dela kycklingen i mindre bitar eller strimlor. Lägg i en skål, häll några msk soya över, täck med plast och låt marinera i kylen i ca 30 min. Dela under tiden champinjonerna i bitar (3-4 bitar per svamp), tomaten och löken i klyftor och paprikan i bitar.


Hetta upp olja i en wokpanna (stekpanna går med bra så klart). Ta fram kycklingen och krama den lite med händerna så att överflödig soya rinner av och lägg i woken. Krydda med lite vitpeppar. Woka den sedan tills den är färdig. Släng i champinjonerna och fräs ett tag, sedan löken, babbuskotten och paprikan. När champinjonerna har fått lite färg och börjar bli klara, ha i fisksåsen, ostronsåsen och lite soya (eventuellt liiite vatten också om du tycker att det blir för lite sås). Smaka av med socker och saft från limen. Ha i chasewnötterna och sist tomatklytorna och låt de bli varma. Servera genast med äggnudlar eller ris.


Kostnad: ca 25 kr per portion
Tips! Pressa och rulla limen lätt med handflatan innan du delar den. Då går trådfibrerna i limen sönder och det blir lättare att pressa ur saften.


Ljuvligt italienskt

Nu har jag fått en idé att jag en dag i månaden ska ha en temamiddag. Oscar kommer att agera högst frivillig och entusiastisk provsmakare och poängsättare. Först ut blev italienskt tema förra helgen. Till förätt lite antipasti och sedan superdupergoda cannelonis som jag gjorde helt på improvisation. Snälla, snälla, snälla skräms inte av att det verkar vara många moment  till cannelonin, det är det inte. Eller okej, det är det väl då... Men de är helt klart värda det! Dessutom är de utmärkta att stoppa i matlådan.


Om det är knapert i studentkassan, hoppa över antipastin. Huvudträtten innehåller ganska billiga ingredienser.


Ett tips också: rusa till Hemköp Smeden i helgen! De har fläskfilé för 49:- kilot. Jag köpte två stycken och har just lagt in en på en kallmarinering i kylen, som ska få följa med hem till mor på påskmiddag imorgon. Återkommer med recept när den blivit provsmakad!

 

Antipasti för två


Köp några goda charkuterier, inläggningar eller ostar. Vi hade två olika sorters salami och en getost. Brödet gjorde jag genom att rosta skivor av ljust lantbröd i en torr het stekpanna. Jag mosade ihop (osaltat) smör med salt och pressad vitlök och bredde på de varma brödskivorna, och strödde sedan lite torkade örter över. Drick ett glas gott rödvin till!

Canneloni med mozarella- och spenatcreme och tomatsås med kyckling, ca 8 st


Färska lasangeplattor
En tredjedels påse fryst bladspenat
En liten bit mozzarella (90 g ca) + en bit till att riva över
Några msk creme fraiche
Kycklinglårinnerfiléer, ca 400 g, tinade
En burk krossade körsbärstomater
En liten finhackad gul lök
En pressad vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
Socker
Basilika
En sats bechamelsås eller en tetra Arlas "Simply Cheese"


Sätt ugnen på 225 grader.


Spenatcremen: Värm spenaten i en kastrull. Tillsätt några skedar creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Rör ner mozarellabitar så att de smälter. Kör med mixerstav eller i en blender till en slät kräm.


Kycklingtomatsåsen: Dela kycklingen i små bitar. Krydda med salt och peppar. Stek i smör tills de är klara, ta dem ur pannan. Fräs den finhackade löken och en-två pressad vitlökskyfta i smör tills löken mjuknar. Häll över tomaterna. Krydda med salt, svartpeppar, basilika och någon tesked socker. Låt koka upp, sjud några minuter.


Dela de färska lasangelattorna i hälften (bitar på ca 12*10 cm). Lägg på 1-2 msk spenatcreme i en sträng och några msk kycklingtomatsås. Rulla ihop och lägg med skarven neråt i en ugnsfast form. Lägg de bredvid varandra till formen är full (en form med plats för ca 8-10 rullar). Häll över ostsåsen och riv en bit mozzarella över rullarna. Kör i ugn ca 15 min på 225 grader. Servera med en grönsallad.

 


RSS 2.0